Cele mai bune partii in 2021

Posted by

Unul dintre cele mai frumoase sezoane este sezonul de iarna. Si asta pentru ca pe langa sarbatorile aferente care ne aduc aminte de copilarie si ne fac mai buni ne ofera si prilejul sa ne distram ceva mai mult decat pe timp de vara. Sau cel putin din perspectiva mea sezonul de iarna este mult mai frumos decat orice alt sezon.

Pe de alta parte sporturile de iarna atrag cat mai multi adepti, iar asta nu poate sa ne bucure, mai ales daca sezonul aduce zapada din plin si partii nenumarate pentru distractie. Si pentru ca am amintit de partii in cele ce urmeaza as vrea sa realizez un fel de clasament al partiilor pe care multi dintre noi le-am tot frecventat in ultima perioada.

Ba mai mult decat atat partiile de care ne bucuram in sezonul de iarna sunt urmatoarele: partiile de la Paltinis, Ranca, Straja, Carlibaba, Suior, Poiana Brasov, Predeal, Busteni si partiile din Sinaia. Tot la capitolul partii interesante ar trebui sa notam si partiile din Bulgaria, mai exact partiile pe care le gasiti la Bansko.

Partiile de la Bansko din Bulgaria – desi pandemia nu ne lasa sa calatorim foarte mult asa cum o faceam inainte trebuie sa spunem ca partiile de la Bansko sunt foarte appreciate de catre schiorii din Romania si nu numai. Ba mai mult decat atat domeniul schiabil se intinde pe o suprafata de aproxiamtiv 70 de km. Totodata amintim de cele mai importante partii din zona si anume: Tomba (cu o lungime de 2567 metri si grad crescut de dificultate), Shiligarnika (cu o lungime de 2047 de metri, dedicata pentru incepatori) si partia Platonorth (cu o lungime de 1730 de metri si fiind dedicata pentru incepatori).

Partiile de la Paltinis din judetul Sibiu – amplasate la o altitudine de circa 1442 de metri in muntii Cindrel este una dintre cele mai vechi statiuni montane din Romania. Aici se afla un complex modern de schi si de snowboard si avand parte de 3.5 km de partii, la care se adauga un Fun Park, dar si o scoala de schii pentru cei dornici sa invete sa schieze. De asemenea partiile din Paltinis sunt dotate cu telescaun, nocturna si la nevoie au parte si de zapada artificiala.

Partiile din Ranca se afla in judetul Gorj, mai exact in muntii Parang si este statiunea preferata de schiori, cu cel mai lung sezon de schi. Statiunea cuprinde 6 partii de schi care au parte de instalatii de teleschi si tot aici mai adaugam si o partie pentru sanius amenajata in special pentru copii. Cea mai lunga partie de aici are in jur de 860 metri si o dificultate medie spre avansata.

Partiile din Straja din judetul Hunedoara sunt situate la 7 km de Lupeni si se afla la o altitudine de aproximativ 1445 de metri, domeniul schiabil fiind de aproximativ 26 de km. Domeniul contine 12 partii de schii, care beneficiaza de teleschi, telescaun, o banda de transport, dar si telegondola din Lupeni. Printre cele mai cunoscute partii de aici sunt partia Lupului (cu o lungime de 519 m), partia Canal (cu o lungime de 1200 m) si partia Straja (cu o lungime de 8100 de metri).

Partiile din Carlibaba din judetul Suceava – au fost mentionate pentru prima data in anul 1629 si cuprinde partii precum Magura 1 cu o lungime de 1008 m si grad de dificultate mediu, si partia Magura 2 cu o lungime de 535 de metri si tot cu un grad mediu de dificultate. De asemenea ambele partii au parte de tunuri pentru a putea produce zapada artificiala.

Partiile din Suior din judetul Maramures – sunt in numar de 12 partii, insa domeniul schiabil este mult mai mare de atat. Astfel incat cea mai mare partie de aici are o lungime de circa 2200 de metri si cunoscuta sub denumirea de partia Mogosa, cu un grad de dificultate ridicat. Se mai spune ca aceste partii de schii sunt mai mult dedicate pentru acei schiori experimentati.

Partiile din Poiana Brasov – stim cu totii ca acestea nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare, avand in vedere ca le cunoaste toata lumea. In Poiana Brasov veti gasi aproximativ 22 de km de partii de schi, cu diferite grade de dificultate, care au parte de 2 telecabine, o telegondola, 5 instalatii de teleschi si 2 instalatii de telescaun. Printre cele mai cunoascute partii sunt Drumul Rosu (cu o lungime de 4752 de metri), partia Lupiului(cu o lungime de 2605 m), Sub Teleferic (cu o lungime de 2200 de m) si partia Kanzel (cu o lungime de 297 de metri).

Partiile din Predeal din judetul Brasov – are parte de 7 km de partie printre care cea mai indragita partie din tara, Clabucet cu o lungime totala de 2100 m si un grad de dificultate mediu. Pe langa aceasta se mai adauga si partia Cocosul de 2250 metri, dar si partia Clabucet Varianta de 790 metri.

Partiile din Busteni din judetul Prahova – cunoscute sub denumirea de Kalinderu 1 ( cu o lungime de 1390 m si un grad mediu de dificultate) si Kalinderu 2 (cu o lungime de 1300 m si un grad ridicat de dificultate). Acestea au parte si de un Fun Park cu partie pentru incepatori, iar copiii au parte de un carusel si un tobogan si nu numai.

Partiile din Sinaia din judetul Prahova – au parte de o suprafata de 17 km care cuprind 16 partii si 3 trasee de schi. Printre cele mai cunoscute partii se numara – partia Noua(cu o lungime de 2000 m si un grad de dificultate mediu), Carp ( cu o lungime de 1382 m), Tarle ( cu o lungime de 950 m) si partia Papagal( cu o lungime de aproximativ 900 metri).

Asadar dintre toate partiile amintite aici cu siguranta veti gasi cel putin una unde sa va patreceti vacanta si timpul liber. Si indiferent de vreme nu uitati ca o buna parte dintre aceste partii dispun si de tunuri cu zapada artificiala ceea ce va poate prelungi vacanta si distractia pe partie.