Cum poți să pedalezi și pe timpul iernii

Posted by

Crezi că pe timpul iernii bicicleta trebuie să stea cuminte în garaj și tu la căldurică, în casă? Nimic mai fals. Te poți bucura de activitatea preferată chiar și pe timpul iernii. Trebuie doar să știi cum să te pregătești corespunzător.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de pedalat chiar și atunci când vremea pare potrivnică.

1. Echipează-te corespunzător

Ideal al ar fi să îmbraci un pantalon și o bluză special create pentru cicliști, peste care să pui apoi haine mai groase. Nu uita de mănuși, de pantalonii căptușiți în zona șezutului (pentru mai mult confort), de căciulă, cască și șosete corespunzătoare.

Ai grijă, însă, să nu te înfofolești prea mult. În afară de faptul că nu te vei putea mișca în voie, vei și transpira îngrozitor.

Și nu în ultimul rând, alege cu grijă încălțămintea. Aceasta trebuie să fie potrivită pentru pedalat, dar să îți țină și de cald.

2. Pune-ți anvelope de iarnă

La fel ca și în cazul cauciucurilor pentru mașină, cele pentru bicicletă îți asigură o mai bună aderență atunci când solul este acoperit de zăpadă. Pe piață sunt disponibile o multitudine de modele de diferite calități și prețuri din care poți alege. Documentează-te temeinic înainte de a achiziționa orice tip de anvelope. O idee bună ar fi chiar și cele potrivite pentru toate tipurile de teren și condiții meteo ( bicicletele de munte au in mare parte, aceste tipuri de anvelope).

3. Ai grijă de bicicletă

Nu ai nevoie de un garaj plin de scule pentru a avea grijă de bicicletă. Este suficient să cureți în mod regulat lanțul de murdărie (pentru a-ți ușura sarcina poți folosi o perie specială pe care o găsești în magazinele de specialitate), să verifici și să reglezi în mod periodic presiunea din pneuri. De asemenea, dacă știi că vei merge pe un traseu noroios, nu ar strica să montezi apărători pentru roți și lanț.

Un alt pas important în întreținerea bicicletei este să o speli în mod regulat cu apă și săpun, să o usuci și să ungi cu ulei piesele care au nevoie de asta. De mare ajutor îți va fi și dacă înveți să repari un lanț rupt, să faci o pană sau să îndrepți o spiță.

4. Fă-te remarcat

Iarna zilele sunt mai mici și mai mohorâte, iar vizibilitatea în astfel de condiții poate fi destul de redusă. Pentru a evita orice fel de situație neplăcută, montează un set de lumini atât pe față, cât și pe spate. De asemenea, nu uita de benzile reflectorizante. Lipește-le pe unde poți: pe îmbrăcăminte, pe ghidon, pe roți, etc. Ideea este să fii cât mai vizibil în trafic pe timpul nopții.

5. Nu te grăbi

Dacă nu cumva participi la o cursă, atunci nu are rost să te grăbești când mergi cu bicicleta pe zăpadă. Nu știi când vei da peste un strat de gheață sub zăpadă și vei scăpa controlul bicicletei.

Fii responsabil și bucură-te de o plimbare plăcută chiar și pe timp de iarnă.