Sporturile de iarna un motiv in plus pentru a paria pe castigator

Posted by

Iarna, din punctul de vedere al meteorologilor, este anotimpul cu cele mai scazute temperaturi din an, desi clima s-a schimbat destul de mult de-a lungul timpului din pricina poluarii excesive. De acest aspect ne-am convins cu totii, vazand ca de la an la an temperaturile sunt neobisnuit de mari pentru acest anotimp considerat friguros prin definitie.

Cu toate acestea, nu cred ca am avut iarna fara zapada, fie ea si artificiala. Desi este anotimpul in care, in general, ne retragem, luam un repaus binemeritat, contemplam, visam (obisnuim sa avem mai putine activitati in aer liber), cu toate acestea nu trebuie sa ne privam de bucuria si placerea de a face miscare. Iubitorii de natura si aer curat, de munte si de zapada cu siguranta nu renunta la sport, fie si vremea nu prea buna si temperaturile foarte scazute uneori. Pasionatii de sporturi de iarna, cu prilejul venirii acestui anotimp, se recreeaza pe partie schiind, facand snowboard sau dandu-se cu sania. Sa nu uitam si de patinaj. Acestea mentionate sunt cele mai intalnite activitati de iarna care, pe langa faptul ca aduc variate beneficii sanatatii, au si scopul de a crea noi legaturi interumane, deci cu aceasta ocazie poti sa intalnesti multi oameni si sa-ti faci, de ce nu, prieteni noi. Ca sa vorbim mai pe larg de cateva dintre binecunoscutele sporturi care se practica in perioada iernii, voi incepe prin a va spune cateva lucruri despre patinaj. Cu totii stim ca este o activitate prin care ne relaxam, o experienta in sine care ne aduce numai satisfactii, fiind de fapt un exercitiu complex de aerobic, ce ofera efecte pozitive atat corpului, cat si mintii, ajutandu-ne sa scapam de stres si grijile de peste zi. Ceea ce putini stiu este faptul ca patinajul a aparut in nordul Europei, patinele fiind folosite mai degraba pentru deplasarea dintr-un loc in altul, decat ca activitate de recreere sau sport. Bazele patinajului au fost puse de olandezi, cand, in anul 1892 a fost infiintata Organizatia Internationala de Patinaj. In aceeasi perioada s-au desfasurat si primele campionate mondiale.

Patinajul, ca si competitie, cuprinde disciplinele: patinaj artistic si de viteza, patinaj viteza pe pista scurta si pe pista lunga. Cum practica sa se facea doar in regiunile cu suprafete naturale de gheata, dezvoltarea ulterioara a ghetii produsa sintetic a condus la construirea de locatii pentru patinaj peste tot in lume. Istoria patinajului este destul de vasta si, inainte de a trece si la urmatorul sport destul de practicat in Romania si nu numai, trebuie sa amintesc de primul castigator al medaliei olimpice de aur, si anume, Charles Jewtraw. Din pacate, dupa castigarea medaliei de aur de la Jocurile Olimpice de Iarna din 1924, americanul s-a retras din competitie si s-a mutat la New York, devenind reprezentant al companiei Spalding Sporting Goods.

patinaj

Destul de indragit de iubitorii sportului si practicat pe partiile din Romania este schiul. Acest sport de iarna, ce consta in coborarea unor pante pe zapada, s-a dezvoltat datorita infrastructurii echipamentelor de transport a oamenilor in statiunile de munte, unde schiorii erau dusi cu telefericele pe cele mai inalte pante si de acolo coborau cu schiurile. Principala preocupare a unui schior este aceea de a-si mentine schiurile paralele, dar tehnica face referire si la viteza si directie de mers. Pentru ca exista, ca in orice alt sport, atat incepatori cat si avansati, vorbim despre dificultatea unei partii care este data, cel putin in Europa, de culori. Culoarea albastru este pentru cea usoara, urmata de culorile rosu si negru pentru partiile dificile. Nu exista o regula de folosire a unei culori pentru a marca dificultatea unei partii, deci fiecare statiune are propriile ei reguli.

Acum sa vorbim putin si despre istoria acestui sport. Cele mai vechi schiuri au fost descoperite in Suedia, dar ca si patinele, acestea au fost folosite la deplasare, ca mijloc de transport. Ca mijloc de recreatie, schiul isi are originea in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, cand au fost descoperite date care sa confirme acest lucru. Prima competitie de anvergura s-a desfasurat in Norvegia, in anul 1861, iar primul concurs international a avut loc in actualul Oslo, spre sfarsitul secolului 19. Odata cu dezvoltarea mijloacelor mecanice de urcare (schi-lifturi, teleski etc.) si anume dupa anul 1930, sportul alb devine mult mai accesibil. Tehnica schiului a fost revolutionata de austriacul Rudolf Lettner, care a inventat cantul, un element foarte important al acestui sport. In 1924 Federatia Internationala de schi ia nastere si cativa ani mai tarziu se organizeaza si primele competitii oficiale, dupa care disciplina alpina devine olimpica si pot participa in competitii si femeile. Schiul a devenit, intre timp, cel mai popular sport de iarna si a fost dezvoltat, intr-o oarecare masura, intr-un sport complementar, si anume, snowboarding-ul.

Vom vorbi putin si despre snowboarding. Placa de snowboard inlocuieste schiurile si este un element mai nou in sporturile de iarna si mult mai interesant. Relativ nou ca sport, se compara adesea cu schiul, din pricina raspandirii acestuia din urma. Cat este de periculos? Depinde de fiecare snowboarder in parte, de limita pe care si-o impune, pentru ca oricine practica snowboarding este supus in permanenta riscurilor, iar majoritatea problemelor apar din „erori de pilotaj”. O diferenta intre acest sport si schi este aceea ca cele mai solicitate zone ale corpului sunt incheieturile mainilor, gleznele si gatul. O alta, pe langa alte cateva, ar fi aceea ca in permanenta trebuie sa fii in viraj, cu greutatea pe varfuri sau calcaie.

Istoria acestui sport incepe in primele decenii ale secolului XX, cand experimentul lui M.J. Burchett prinde contur. Acesta a taiat o bucata de furnir pe care si-a prins picioarele cu franghie, construind astfel primul snowboard. Surful pe zapada, cum mai este numit, isi are originea in Statele Unite si imprumuta tehnici si sarituri din skateboarding si surfing. Prima competitie de acest fel s-a desfasurat in America, in iarna anului 1983. Primele campionate mondiale au loc in anul 1993 si de abia in ’98 devine sport olimpic. La alegerea echipamentului, nu lungimea placii este determinata de inaltime, ci greutatea. Sunt multe aspecte legate de acest sport, asa ca va voi mai spune doar ca destul de interesant e faptul ca primii snowboarderi au aparut in Romania in anii ’80. Considerat de unii ca fiind cel mai atragator sport de iarna, snowboarding-ul se invata usor, este in trend si destul de dinamic.

Si cum competitia nu lipseste din acest domeniu larg al sportului, apare si competitia intre agentiile de pariuri si tot mai multi adepti ai castigurilor rapide pariaza pe echipa favorita sau jucatorul favorit. Unul dintre jucatorii principali pe piata din romania fiind siteul de pariuri online: unibet.ro. Investitiile in acest domeniu devin din ce in ce mai mari si numarul agentiilor si tipurilor de pariuri cresc semnificativ. Istoria pariurilor sportive, se pare, este destul de veche, aceasta facandu-si aparitia in Grecia Antica. De la elenii consumatori de sport, care pariau sume mari de bani, ajungem la romanii care preiau acest obicei si il transforma intr-o afacere veritabila. Iar de abia in secolul XIX in Anglia, asocierea acestui eveniment sportiv cu parierea a pus bazele pariurilor pe care le stim astazi.

In domeniul pariurilor, cota este reprezentata de numarul care face corespondenta intre un posibil castig si miza pariata, cota fiind de fapt un indice al unui eveniment sportiv. Ca si subiect, istoria pariului sportiv nu este totusi pe intelesul tuturor, daca vorbim despre tipul de cote si pariuri existente. Iar daca aspectele legate de acest subiect sunt destul de variate, va voi mai spune doar cateva lucruri. Daca fac referire la EURO 2016, va spun ca parierea a inceput inca de anul trecut, iar tragerea la sorti ne-a oferit deja componenta pentru competitia din acest an. Favoritele la EURO 2016 sunt Germania, Franta si Spania. Romania se afla in grupa tarii gazda si anul acesta, pe 10 iunie 2016, va sustine turneul final format din 6 grupe. Mai multe detalii despre aceasta competitie, evident, veti gasi pe site-urile pariurilor sportive. Iar, cu mult noroc, daca deja ati pariat, veti castiga o suma frumusica si cu siguranta veti mai paria si data viitoare pe echipa favorita.