Bobul-sport necunoscut în România

Posted by

Bobul este un sport de iarnă în care o echipă de două sau patru persoane face o cursă pe o pârtie complicată, şerpuitoare, de gheață într-un vehicul pe patine, care atinge viteze de peste 130 km/h. Din păcate, acest sport minunat nu este foarte popular la noi în ţară, unul dintre motive fiind reprezentat de neexistenţa unor locuri bine amenajate(piste) pentru pregătire şi antrenament.

Acest sport a apărut pentru prima oară în Elveţia, la sfârşitul secolului XIX. Primul club oficial de bob s-a format în anul 1897, la St.Moritz. Anul 1923 a fost un an memorabil pentru bob, acesta fiind recunoscut oficial ca sport prin înființarea Federației Internaționale de Bob și Tobogganing (FIBT). Sportul acesta este accesibil atât bărbaţilor, cât şi femeilor. În plus, este un sport olimpic. Datorită faptului că bobul este construit din fibră de sticlă, acest sport este unul de viteză.

bobromania

Regulamentul este relativ simplu: mai întâi, echipa se aliniază la start. Apoi, când aud semnalul de start, membrii echipei împing bobul 50 de metri cu o viteză de aproximativ 40 km/h, după care, întreg echipajul, intră în interiorul bobului. Scopul este să ajungă la linia de sosire într-un timp cât mai scurt. Pentru determinarea învingătorilor sunt necesare 4 manșe.

În România există o singură pârtie de bob omologată de federația internațională de specialitate. Aceasta se găseşte la Sinaia. Din păcate, foarte rar se organizează competiţii. Se pare că o parte din această pistă este distrusă, iar autorităţile nu dau semne că ar dori să o repare. Astfel, se pierd talente excepţionale care ar putea aduce o medalie de aur României la Campionatele Mondiale, Europene sau, de ce nu, chiar la Jocurile Olimpice de Iarnă.

Aşadar, ne rămâne doar să ne bucurăm de acest sport la televizor, savurând o ceaşcă de ciocolată caldă. Poate în viitor vor există şi în România mai multe piste pentru bob, cine ştie?